Page content

Omgeving is sterker dan wilskracht

Omgeving is sterker dan wilskracht

Schermafbeelding 2016-03-12 om 13.02.48

Omgeving is sterker dan wilskracht.

Zoveel mensen hebben partners die niet op hetzelfde level zitten als het gaat om leren, groeien, doelstellingen, intenties, enz. Ook studenten die volledig onbegrepen worden als het gaat om hun doel in de toekomst. En in het bijzonder bij persoonlijke ontwikkeling. Dit is een enorme uitdaging voor velen.

Keer op keer hoor ik de verhalen van mensen die zich onbegrepen voelen, niet gesteund door ouders of geliefden, en zich altijd maar weer moeten verontschuldigen voor hun ontwikkeling.

Zelf heb ik jaren in zo’n situatie gezeten voordat het schrijven en produceren van muziek zijn vruchten begon af te werpen. Dat was nog in een tijd waarin iedere jongen voetballer wilde worden in tegenstelling tot vandaag de dag waar menige jongen een droom als DJ ambieert. Dus de bewijzen die er nu zijn waren er toen niet.

Daarnaast had ik geen muzikale opleiding genoten, want muzikanten zaten in de uitkering. Dus ik werd “self-thought”. Mijn omgeving snapte me niet, hoe konden ze ook, er was geen bewijs, en dus ook geen vertrouwen. Ik heb het ze nooit kwalijk genomen, ze konden immers niet weten wat mijn pad zou zijn.

Toen uiteindelijk het succes kwam en er hits op radio en TV voorbijkwamen, was er nog steeds het gevoel van eendagsvlieg. Een ander fenomeen wat opdook was, dat ik via via hoorde dat anderen trots waren op mijn succes, maar zelf hebben ze me dat nooit verteld. Dat is ook zo’n merkwaardige eigenschap van mensen.

 

Al met al kunnen dat behoorlijk saboterende consequenties hebben vanuit je omgeving op het behalen van je succes. Het is uiterst makkelijk voor een persoon die niet doet wat jij doet, en enige verandering in je ziet, en je probeert terug te brengen naar hun niveau, zodat ze niet slecht over zichzelf voelen.

In plaats van blij voor je te zijn, denken ze: “Het is makkelijker om je terug te brengen naar mijn niveau dan voor mij om te komen tot jouw niveau.

De basis emotie is uiteraard “angst”. Het is angst dat ze gaan je verliezen; angst dat ze niet goed genoeg meer zijn; en vrezen dat ze geen goed gevoel over zichzelf meer zullen hebben in vergelijking met jou. De bottom line is om jezelf niet naar beneden te laten trekken. Maar, hoe doe je dat?

Ten eerste, maak geen ruzie met hen. Zeg gewoon : ‘Oké . Ik begrijp wat je bedoelt. Bedankt voor het delen, “en dan gewoon doorgaan”. Blijf op koers, volg je plan, “stick to the program” en blijf doen wat je doet.

En ten tweede…. neem het ze vooral niet kwalijk, ze kunnen onmogelijk weten wat jouw pad is.

Ze kunnen onmogelijk jouw drive voelen, en ze kunnen onmogelijk jouw succes dragen.

Comment Section

0 reacties op “Omgeving is sterker dan wilskracht

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: